EU da formira svoju vojsku

19:12 24. 08. 2021. FoNet

BRISEL - Pad Kabula pod vlast talibana i haotični napori međunarodne evakuacije pokazuju da Evropa mora da razvije sopstvene vojne kapacitete, nezavisno od Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Đosep Borelj.

Borelj rekao da će se evropske države boriti za evakuaciju svojih građana i avganistanskih saveznika pre nego što SAD okončaju operaciju na aerodromu u Kabulu, preneo je Klix.

Nekoliko američkih saveznika zatražilo je od Vašingtona da produži rok za evkauaciju, što je u petak potvrdio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, jer će bez zaštite 6.000 američkih vojnika na aerodromu u Kabulu evropske operacije možda morati da prestanu.

Šokantan kolaps avganistanske vlade koju je podržavao Zapad, haotični prizori na aerodromu i strahovi da bi nova generacija avganistanskih izbeglica mogla da pokuša da krene ka Evropi oživeli su ideje o Evropi koja razvija sredstva za samostalno vojno delovanje. (kraj) is/dep/dpv

Share: