Prilično rizičan dan

20:10 02. 09. 2021. FoNet

PRAG - Crna Gora ide ka jednom prilično rizičnom danu koji bi mogao, prema očekivanjima, da obiluje rizičnim situacijama, možda i sukobima, a nije urađeno dovoljno da se to spreči, izjavio je danas politički analitičar Zlatko Vujović, povodom predstojećeg ustoličenja mitropolita Srpske pravoslevne crkve na Cetinju.

Vujović za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da je postojalo rešenje za sve probleme, a jedno je bilo da intronizacija mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija bude izmeštena sa Cetinja.

"Napetosti su se mogle izbeći i tako što je intronizacija mogla da se obavi kao verski obred i da niko na to ne obrati pažnju. Ali činjenica je da su SPC i Vlada Crne Gore insistirali da se od toga napravi jedan simbolički događaj, koji treba da nosi političku dimenziju, a ne isključivo versku. Takođe vidimo da (je) i druga (procrnogorska) strana, podstaknuta time, povukla poteze koji se mogu oceniti nespremnošću da se povuku u odnosu na stavove druge strane", rekao je Vujović. (kraj) dar/dep/dpv

Share: