Berlin ogorčen na Vašington

18:32 04. 09. 2021. FoNet

BERLIN - Nemački vojnici su dve decenije bili rame uz rame sa Amerikancima u Avganistanu, ali je odluka o povlačenju doneta je jednostrano u Vašingtonu, što u prvi plan vraća ideju da Evropa treba da ima sopstvenu moćnu vojsku, navodi Dojče vele u analizi nemačko-američkih odnosa.

Posle osvajanja Kabula od strane talibana i nade očajnih Avganistanaca da će se evakuisati, odlazeća nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je situacija "teška, dramatična i užasna" i da "trenutno deluje kao da je sve bilo uzaludno", a za Nemačku, čije su trupe provele dve decenije u Avganistanu, bili su to pozamašni gubitak ljudskih života i finansijski troškovi.

Nemačka se, posle terorističkih napada na Sjedinjene Američke Države 11. septembra 2001. godine obavezala da pomogne u izgradnji Avganistana, ali su te nade sada srušene.

Demohrišćanski kandidat za kancelara Armin Lašet, govoreći o velikom udarcu transatlantskim odnosima, izrazio je čuđenje postupcima američkog predsednika Džozefa Bajdena. (kraj) dar/dep/dpv

Share: