Ne militarizovati problem tablica

00:09 25. 09. 2021. FoNet

VAŠINGTON - Zamenik pomoćnika državnog sekretara za evopska i evroazijska pitanja i novi izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da Beograd i Priština imaju zadatak da ne militarizuju problem registarskih tablica, da nema potrebe za slanjem specijalne jedinice u mesto gde postoji KFOR, a da su Sjedinjene Države "intenzivno angažovane" sa evropskim partnerima zbog pojačanih tenzija i napretku se nadaju u narednih nedelju dana.

Obe strane trebalo bi da se uzdrže od štetne retorike i usmere pažnju i energiju na dijalog pod pokroviteljstvom Evropske unije (EU), dijalog koji mi stoprocentno podržavamo, rekao je Eskobar u intervjuu koji je vodio šef Albanskog servisa Glasa Amerike Arben Džidžo. 

U svakodnevnom je kontaktom sa predstavnikom EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom, koji ima "neke odlične predloge" i nastoji da obe strane dovede u Brisel na razgovor o održivom rešenju u vezi problema registarskih tablica.

"Ali, na dvema stranama je da se dogovore da razgovaraju o tome, odu u Brisel i razmotre to pitanje. Međutim, mislim da je na obe strane zadatak da ne militarizuju ovo pitanje, da ne šalju specijalne jedinice u mesto gde postoji KFOR i gde nema potrebe za tim. Tako da bismo, u vezi sa pitanjem tablica, voleli da vidimo neki pomak u Briselu negde u narednih sedam dana”, naglasio je, između ostalog, Eskobar. (kraj) dep

Share: