Greti Tunberg Nobel za mir?

00:55 02. 10. 2021. FoNet

OSLO - Ovogodišnji laureat Nobelove nagrade za mir biće objavljen 8. novembra, svega tri sedmice pre nego što se svetski lideri okupe na klimatskom samitu, što je jedan od razloga da analitičari cene da bi ovo mogla da bude godina švedske klimatske aktivistkinje Grete Tunberg.

Među nominovanima su beloruska političarka Svetlana Tihanovskaja i najžešći kritičar Kremlja Aleksej Navaljni, ali oni koji pomno prate rad Nobelovog komiteta tvrde da je najbolji način za predviđanje - sagledati koja su najaktuelnija globalna pitanja jer će se time baviti i petočlani komitet. 

Kako dalje navodi Rojters, klimatski samit je zakazan za početak novembra u Škotskoj i posvećen je globalnom zagrevanju, a naučnici smatraju da je to poslednja šansa za utvrđivanje obavezujućih ciljeva za smanjenje emisije štetnih gasova u narednoj dekadi, da bi rast temperature bio zadržan ispod 1,5 stepeni celzijusa, čime bi se izbegla opšta klimatska katastrofa. 

"To bi moglo da ukaže na švedsku klimatsku aktivistkinju Tunberg, koja bi sa 18 godina postala drugi najmlađi dobitnik (Nobelove nagrade za mir) u istoriji, posle Pakistanke Malale Jusufzai". 

Dodela nagrade Navaljnom ili Tihanovskoj, ističe Rojters, bilo bi odjek hladnog rata, kada su nagrade za mir i književnost dodeljene istaknutim sovjetskim disidentima poput Andreja Saharova ili Aleksandra Solženjicina. 

Poslednjih godina pobednik je bio kandidat kog je predlagala Norveška, čiji parlament imenuje članove Nobelovog komiteta. Norveški političari i drugi koji se bave donošenjem zakona ili utiču na njih, a koje je anketirao Rojters, uključili su Tunberg, Navaljnog, Tihanovskaju i Svetsku zdravstvenu organizaciju na listu mogućih laureata. (kraj) dep

Share: