Podrška Zapadnom Balkanu

20:46 05. 10. 2021. FoNet | Darko Radović

BRDO KOD KRANJA - Evropska unija (EU) ponovo potvrđuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i pozdravlja posvećenost partnera tog regiona evropskoj perspektivi, navodi se u Predlogu deklaracije koja bi trebalo da bude usvojena sutra, na Samitu lidera EU i Zapadnog Balkana.

U dokumentu u koji je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid, podvlači se da je EU perspektiva u zajedničkom strateškom interesu i ostaje strateški izbor EU.

Takođe se pozdravlja privrženost partnera sa Zapadnog Balkana važnosti demokratije, osnovnih prava i vrednosti i vladavine prava, kao i istrajavanju u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, podršci dobrom upravljanju, ljudskim pravima, ravnopravnosti polova i prava manjina, kao i jačanju civilnog društva i nezavisnih medija.

U Predlogu deklaracije se naglašava i podrška naporima specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja na Zapadnom Balkanu, očekujući konkretan napredak u potpunoj normalizaciji odnosa među njima, "što je ključno za stabilnost i razvoj celog regiona, a što bi osiguralo njihov evropski put". (kraj) dar/nm

Share: