Deeskalacija tenzija sa Ukrajinom

00:30 31. 12. 2021. FoNet | Desk

VAŠINGTON - Predsednik Sjedinjenih Američkih Država pozvao je Rusiju, u telefonskom razgovoru sa predsednikom Vladimirom Putinom, na deeskalaciju tenzija sa Ukrajinom, u suprotnom sledi snažan odgovor SAD i njenih partnera, saopštila je u četvrtak portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Bajden je jasno stavio do znanja da će Sjedinjene Države i njeni saveznici i partneri snažno odgovoriti ukoliko Rusija nastavi invaziju na Ukrajinu, navela je Psaki u izjavi objavljenoj na sajtu Bele kuće.

"Predsednik Bajden je takođe iskazao podršku diplomatiji, koja startuje početkom sledeće godine kroz bilateralni Dijalog o strateškoj stabilnosti, u NATO kroz Savet NATO – Rusija i u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS)", kaže se u saopštenju. 

Američki predsednik je "potvrdio da je suštinski napredak u tim dijalozima moguć jedino u okruženju deeskalacije, a ne eskalacije", konstatovano je u izjavi portparolke Bele kuće.

Mediji su izvestili da je večerašnji telefonski razgovor dvojice predsednika trajao 50 minuta i da ga je inicirao Putin.

Bilateralni dijalog SAD – Rusija biće vođen 9. i 10. januara 2022. godine u Ženevi, Savet NATO – Rusija zakazan je za 12. januar u Briselu, a razgovori u okrilju OEBS najavljeni su za 13. januar u Beču. 

Do pregovora na tri koloseka dolazi usled više zahteva koje je Rusija ispostavila SAD, njenim saveznicima i Alijansi, među kojima je i traženje pisane garancije da se NATO neće dalje širiti na istoku Evrope – što bi isključilo prijem Ukrajine u članstvo, kao i da ova vojna organizacija povuče efektive sa teritorija na kojima se nije nalazila 1997. godine. (kraj) dep/dpv

Share: