Bez pomeranja NATO na istok

01:48 31. 12. 2021. FoNet | Desk

MOSKVA - Pokretanje pregovora o bezbednosnim garancijama Rusiji bilo je glavna tema ruskog i američkog predsednika Vladimira Putina i Džoa Bajdena, saopštila je pres služba Kremlja o ishodu telefonskog razgovora dvojice lidera vođenog u četvrtak uveče, ističući da je u dijalogu naglašeno da "ishod zajedničkog rada treba da bude čvrsta garancija isključenja pomeranja NATO na istok".

Kremlj razgovor ocenjuje kao "nesumnjivo koristan za obe strane" i navodi da su dvojica lidera dogovorila da "redovni kontakti budu nastavljeni na najvišem nivou", prenela je ruska agencija TASS.

"Kremlj je naveo da je glavna tema razgovora bilo pitanje sprovođenja dogovorenog tokom videokonferencije Putina i Bajdena 7. decembra 2021. godine, o aranžmanu za pokretanje pregovora o pružanju pravnih garancija za bezbednost Rusije", ističe se u saopštenju.

Dalje se kaže da su Putin i Bajden izrazli "obostranu spremnost za ozbiljan i smislen dijalog” i potvrdili da će pregovori biti održani najpre u Ženevi 9. i 10. januara 2022. godine, zatim u okviru Saveta NATO – Rusija u Briselu 12. januara, a 13. januara "počeće i diskusije u OEBS".

"Predsednici su se saglasili da na pomenutim pregovaračkim stazama održavaju tok diskusija pod ličnom kontrolom, a posebno u bilateralnom formatu, sa pogledom na brzo postizanje konkretnih rezultata", istakli su u Kremlju.

"U tom kontekstu, Džozef Bajden je naglasio posebnu odgovornost Rusije i SAD za obezbeđivanje stabilnosti u Evropi i svetu, kao i da Vašington nema nameru da rasporedi ofanzivno oružje na teritoriji Ukrajine".

"U razgovoru Putina i Bajdena naglašeno je da ishod zajedničkog rada treba da bude čvrsta garancija isključenja pomeranja NATO na istok", zaključeno je u saopštenju pres službe Kremlja. (kraj) dep/dpv

Share: