Poziv na odgovornost

18:34 05. 01. 2022. FoNet | Desk

SARAJEVO - Ambasador Sjedinjenih država u Bosni i Hercegovini (BiH) Erik Nelson izjavio je danas da je uvođenjem sankcija srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i banjalučkoj Alternativnoj televiziji naglašena posvećenost administracije predsednika Džozefa Bajdena Zapadnom Balkanu.

Destabilizirajuće delovanje Dodika, njegova korumpiranost i podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma predstavljaju pretnju stabilnosti BiH i celog regina, naveo je Nelson.

Prema njegovim rečima, današnja odluka američke administracije, uz ostalo, predstavlja "pozivanje na odgovornost onih koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum i učestvuju u koruptivnim aktivnostima". 

Nelson je naveo da su Sjedinjene Države zbog koruptivnih aktivnosti zabranile ulazak bivšem predsedniku Visokog sudskog i tužilačkog saveta Milanu Tegeltliji, kao i predsedniku Pokreta demokratske akcije i poslaniku u Parlamentarnoj skupštini BiH Mirsadu Kukiću. 

Oni su "podrivali vladavinu zakona i poverenje javnosti u demokratske institucije i javne procese", obrazložio je Nelson. (kraj) dep

Share: