Vašington šalje raketne sisteme

02:09 11. 03. 2022. FoNet | Desk

VAŠINGTON - Portparol Stejt departmenta Ned Prajs izjavio je da su Ukrajini potrebni odbrambeni sistemi za zaštitu od razornih vazdušnih napada ruskih snaga, te da će u tom pravcu Vašington nastaviti vojnu podršku Kijevu.

Kako je objasnio, ratni avioni "u ovom trenutku" nisu najpotrebniji "našim ukrajinskim partnerima.

"Kada analiziramo razaranje koje Kremlj pravi u regionima Ukrajine, to je uglavnom od raketa, projektila, artiljerijske vatre", rekao je Prajs i pojasnio da za odbijanje takvih napada ratno vazduhoplovstvo nije najbolje rešenje.

Efikanost ruske flote brbenih aviona, navodi portparol američke vlade, može biti ograničena PVO sistemima na zemlji, odnosno raketama zemlja-vazduh i lako prenosivim sistemima kakav je "Stinger", koje je Vašington već dao Kijevu.

Zbog toga će, zaključio je, Sjedinjene Države nastaviti da Ukrajini šalju raketne sisteme zemlja-vazduh, ne isključujući mogućnost da neka članica NATO samostalno odluči da isporuči lovačke avione.

Bela kuća je juče obila ponudu Poljske da svoje MIG-29 preko američke vojske isporuči Ukrajini, saopštio je Prajs, i sa jačanjem ratne avijacije nije saglasna. (kraj) dep/dpv

Share: