Srbija da odluči

11:31 23. 03. 2022. FoNet

BEOGRAD - Na Srbiji je da odluči da li će uvesti sankcije Rusiji, izjavila je pomoćnica američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Karen Donfrid u intervjuu Kuriru i naglasila da SAD podržavaju evropski put Srbije i da zna da će se "Srbija suočiti s tim odlukama".

Ona misli da je moćno to što je Srbija jedna od 141 države koje su podržale rezoluciju Generalne skupštine UN o osudi ruske invazije na Ukrajinu, čime se pridružila svetu i svim susedima.

"To je jasna, snažna, jedinstvena poruka koja pokazuje želju Srbije da bude deo evropske zajednice. Pozdravila sam je", istakla je Donfrid.

Upitana da li je, kao u slučaju invazije Rusije na Ukrajinu, medjunarodno pravo bilo prekršeno i 1999.godine, kada je napadnuta SR Jugoslavija i to bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, ona je odgovorila da su "ova dva slučaja različita u suštinskom smislu".

"Ne želim da raspravljam o devedesetim, ali mislim da su akcije međunarodne zajednice da se zaustavi dobro dokumentovano državno nasilje i etničko čišćenje civila na Kosovu, koje je sprovodio Miloševićev režim, suštinski drugačije nego ono što se radi danas da se zaustavi rat Rusije protiv Ukrajine", ocenila je Donfrid.

"Mislim da smo to videli početkom 2014, kada je Rusija preuzela Krim, a vidimo ga, na brutalan način, i od 24. februara", ukazala je ona i konstatovala da je to kršenje osnovnih principa međunarodnog prava i Povelje UN.

Što se tiče dezinformacija, Donfrid smatra da je zabrinjavajuće što toliko dezinformacija Kremlja o ratu pojačavaju pojedini mediji, uključujući i one u Srbiji.

S druge strane, bilo je objektivnog i odgovornog izveštavanja u srpskim medijima, istakla je ona i medju takve medije uvrstila i Kurir.

Ali postoje neosnovane informacije koje dnevno guraju pojedini mediji da bi opravdali ono što je brutalan i nehuman rat, predočila je Donfrid.

"Uprkos tome šta pojedini tabloidi pišu, činjenica da je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, nema ničega humanog u tome što rade", objasnila je ona i zaključila da je važno da te činjenice budu jasne. (kraj) def/dj

Share: