Makron rekonstruisao vladu

22:17 04. 07. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

PARIZ - Francuski predsednik Emanuel Makron rekonstruisao je danas vladu te zemlje, pošto je izgubio većinu u parlamentu, a među novim ministrima nije više ministar za socijalna pitanja Demijen Abad, optužen za pokušaj silovanja, javlja Frans 24.

Francuski mediji navode kako Makron želi da resetuje drugi predsednički mandat koji je "iskočio iz koloseka" zbog neuspeha da osvoji parlamentarnu većinu na izborima u junu.

On je pozvao svoju rekonstruisanu vladu da se "drži", navodeći da su opozicione stranke odbile njegovu ponudu da bude deo šire koalicione vlade.

Desničarka Marin Le Pen ocenila je da "predsednik Republike ignoriše presudu glasačkih kutija i zahtev francuskog naroda za drugačijom politikom", dok je stranka levice "Francuska ispred svega" najavila da će tražiti glasanje o nepoverenju vladi kasnije ove nedelje.

Olivije Veran, novi portparol vlade, najavio je da premijerka Elizabet Born neće tražiti glasanje o poverenju kada u sredu bude govorila o politici vlade. (kraj) vip/ivt/bdr

Share: