Pelosi stigla u Tajpej

17:34 02. 08. 2022. FoNet | FoNet

TAJPEJ - Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi doputovala je u utorak uveče na Tajvan, postavši najviši američki zvaničnik koji je u poslednjih 25 godina posetio ostrvo koje Kina smatra svojom teritorijom, izvestila je agencija Asošiejted pres (AP).

Kina je upozorila da će preduzeti "odlučne i snažne mere" ako Pelosi poseti Tajvan. Bajdenova administracija je nije eksplicitno pozvala da to otkaže, dok je želela da uveri Peking da to neće predstavljati nikakvu promenu u američkoj politici prema Tajvanu.

Kako su najavili lokalni mediji, Pelosi, koja je u Tajpej stigla kasno uveče po lokalnom vremenu, prenoćiće u jednom od hotela, a ujutru će se sastati sa predsednikom Tajvana Cai Ing-venom.

Potom sledi susret delegacije Kongresa SAD sa predstavnicima vlasti i opozicije u tajlandskom parlamentu.

Neposredno uoči dolaska, na soliteru Tajpej 101 ispisane su svetleće dvojezične poruke dobrodošlice. One na engleskom uključivale su "Predsednica Pelosi", "Dobrodošli u Tajvan", "Tajvan voli SAD", a na kineskom "Hvala ti, prijatelju demokratije", "Čvrsta podrška Tajvanu", "Dugo prijateljstvo između SAD i Tajvana" i "Zajedno održavati svetski poredak".

Američku delegaciju čine predsedavajući Komiteta za spoljne poslove Gregori Meks, predsednik Odbora Doma za pitanja veterana Mark Takano, potpredsednica Odbora za poreske načine i sredstva Suzan DelBene, član Stalnog izabranog odbora za obaveštajne poslove Radža Krišnamurti i član Komiteta za oružane snage i član Komisije za spoljne poslove Endi Kim, navode "Tajvanske vesti".

Američka delegacija posle posete Tajvanu putuje u Južnu Koreju. (kraj) dar/dep

Share: