Reakcija Kine na posetu Pelosi

20:00 02. 08. 2022. FoNet/AP | Velimir Ilić

TAJPEJ - Kina je danas najavila "ciljano delovanje" svoje vojske kao odgovor na posetu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu koja pojačava napetost između dve države, a zapadne agencije javljaju da je kineska vojska stavljena u stanje pripravnosti.

Svrha vojne operacije je odlučna odbrana državnog suvereniteta i teritorijalne celovitosti i odlučno sprečavanje spoljnog uplitanjea i separatističkih pokušaja usmerenih prema 'nezavisnosti Tajvana' ", rekao je portparol kineskog ministarstva odbrane Vu Kijan.

Kineska vojska stavljena je u stanje visoke pripravnosti, navelo je ministarstvo.

Prema izveštajima agencije Rojters, kineski ratni avioni su danas pre dolaska Pelosi leteli duž linije koja deli Tajvanski moreuz pre njenog dolaska, pošto je kinesko rukovodstvo upozorilo na rizik posete visoke američke zvaničnice.

Kineski šef diplomatije Vang Ji rekao je ranije danas da se američki političari "igraju vatrom" u pogledu statusa Tajvana i ocenio da "to neće izaći na dobro".

Pelosi je danas, uprkos oštrim upozorenjima Kine, doputovala na Tajvan, što je prva poseta jednog visokog američkog zvaničnika toj ostrvskoj zemlji državi u poslednjih 25 godina.

Bela kuća objavila je ranije kako Sjedinjene Države ne smatraju da poseta predsednice Predstavničkog doma Tajvanu ne predstavlja kršenje suvereniteta Kine, naglasivši da Vašington neće biti uplašen kineskom retorikom. (kraj) vip/bdr

Share: