Neodgovoran prekid vojnih veza

17:04 06. 08. 2022. FoNet | Desk

MANILA - Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas u Manili da će SAD održati kanale komunikacije sa Kinom, mada je Peking, kako je rekao, neodgovorno zatvorio nekoliko vojnih kanala od vitalnog značaja za izbegavanje pogrešne komunikacije i odstupio od mirnog rešavanja tajvanskog pitanja, saopštila je Bela kuća.

U obraćanju novinarima, Blinken je rekao da je u razgovoru s predsednikom Ferdinandom Markosom Mlađim i šefom diplomatije Enrikeom Manalom ponovio čvrstu posvećenost Sporazumu o međusobnoj odbrani između SAD i Filipina, potvrdivši da će SAD ispuniti obaveze u slučaju "oružanog napada na filipinske oružane snage, javna plovila ili avione u Južnom kineskom moru".

"Uvek stojimo uz naše partnere. Važno je to podvući zbog onoga što se dešava severno odavde, u Tajvanskom moreuzu", naglasio je.

Kina je pre dva dana lansirala desetak balističkih projektila u Tajvanskom moreuzu, što je aktivnost koja destabilizuje održavanje mira širom Tajvanskog moreuza, ocenio je Blinken, jer su moreuz i Južno kinesko more "kritičan plovni put" kojim prolazi "skoro 90 odsto najvećih svetskih brodova".

"Nakon lansiranja projektila, Peking je neodgovorno zatvorio kanale komunikacije u osam oblasti, što uključuje nekoliko kanala između vojske SAD i Kine koji su od vitalnog značaja za izbegavanje pogrešne komunikacije i izbegavanje krize, ali i saradnju u oblasti transnacionalnog kriminala i borbe protiv narkotika", naveo je Blinken.

Podsetio je da je suspendovana i klimatska saradnja, pa "najveći svetski emiter ugljenika sada odbija da se angažuje u borbi protiv klimatske krize", čime je kažnjen posebno svet u razvoju.

Upitan postoji li prostor za diplomatsko delovanje sa Kinom povodom Tajvana, Blinken je naglasio nastojanje Vašingtona da deeskalira "nepotrebne tenzije" i da su SAD odlučne u odgovornom upravljanju razlikama.

Govoreći o kritikama da poseta predsednice Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi nije strateški pomogla Tajvanu, Blinken je ukazao na "totalnu disproporciju između mirne posete s jedne strane i eskalirajućih vojnih manevara s druge strane".

Naglasio je da je Peking promenio status kvo koji više od 40 godina postoji u vezi sa Tajvanom.

"Razlike između Tajvana i kopna treba da se reše mirnim putem. A ono što smo videli da Kina radi u poslednjih nekoliko godina jeste da se udaljava od mirnog rešavanja razlika, idući ka tome da to čini prinudno i, potencijalno, nasilno. To je ono što se promenilo", zaključio je Blinken tokom prve posete Filipinima koja je, ujedno, prva poseta američkog državnog sekretara toj zemlji od 2019. godine. (kraj) dar/dep/dpv

Share: