Priznata nezavisnost Zaporožja i Hersona

00:18 30. 09. 2022. FoNet | Dragica Pušonjić

MOSKVA - Rusija je priznala nezavisnost Zaporoške i Hersonske oblasti ukazima Vladimira Putina, koji su objavljeni u petak, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ukazi o priznanju nezavisnosti stupaju na snagu danom potpisivanja, kaže se u dekretima koje je Ministarstvo 29. septembra objavilo na svim socijalnim mrežama."Priznanje državnog suvereniteta i nezavisnosti" Hersona i Zaporožja Putin je proglasio, kako piše u ukazima, "u skladu sa opštepriznatim principima i normama međunarodnog prava, priznajući i reafirmišući princip ravnopravnosti i samoopredeljenja naroda, sadržan u Povelji Ujedinjenih nacija (UN), uzimajući u obzir volju naroda Hersonske oblasti/Zaporoške oblasti na referendumu održanom 27. septembra 2022. godine".

Nezavisnost Donbasa Rusija je priznala 24. februra ove godine. 

Referendume u četiri istočnoukrajinske oblasti ne priznaju Kijev, Sjedinjene Države, Evropska unija i NATO, a generalni sektar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ranije danas je saopštio da aneksija teritorije Ukrajine predstavlja kršenje Povelje UN. (kraj) dpv/dep

Share: