Pilot uzet za taoca

11:53 07. 02. 2023. FoNet | Desk

DŽAKARTA - Separatistički borci u indonezijskoj regiji Papua uzeli su za taoca pilota Novog Zelanda nakon što su danas zapalili mali komercijalni avion kada je sleteo u udaljeno planinsko područje, izvestio je Rojters pozivajući se na lokalne zvaničnike.

Portparol policije u Papui Ignasio Beni Adi izjavio je da vlasti istražuju incident i da su policija i vojno osoblje poslati u to područje da lociraju pilota i pet putnika. 

"Ne možemo tamo poslati mnogo osoblja jer je do Nduge teško doći. Tamo možemo ići samo avionom", precizirao je portparol.

Portparol vojske Herman Tarjaman rekao je da je pilot identifikovan kao kapetan Filip Mertens i da je nejasno da li je pet putnika takođe oteto. 

Nacionalna oslobodilačka armija Zapadne Papue preuzela je odgovornost za napad u izjavi koju je video Rojters, navodeći da pilot neće biti pušten dok indonežanska vlada ne prizna nezavisnost Zapadne Papue - što se odnosi na zapadnu stranu ostrva Nova Gvineja. 

Najistočnije provincije Indonezije zaglibljene su u borbi za nezavisnost na niskom nivou otkako je region bogat resursima kontroverzno stavljen pod kontrolu Indonezije na glasanju koje su nadgledale Ujedinjene nacije 1969. godine. (kraj) dep/dpv

Share: