Oboren nepoznati objekat

00:33 12. 02. 2023. FoNet | Desk

OTAVA - Kanadski premijer Džastin Trudo saopštio je kasno u subotu da je po njegovom naređenju iznad kanadskog vazdušnog prostora oboren "neidentifikovani objekat", objavio je Si-en-en (CNN).

"Naredio sam obaranje neidentifikovanog objekta koji je narušio kanadski vazdušni prostor. Severno-američka komanda vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD) je oborila ovaj objekat iznad Jukona. Kanadski i američki avioni su podignuti u vazduh i američki F-22 je uspešno gađao objekat", objavio je Trudo na Tviteru. On je dodao da je ranije u subotu razgovarao sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom i da će kanadske snage predvoditi operaciju izvlačenja i analize objekta. Kanadska televizija Si-bi-si (CBC) prenosi da je portparol NORAD major Olivije Galan izjavio da je vojska otkrila o kakvom je objektu reč, ali da neće objaviti detalje.

Glas Amerike navodi da je ovo treći objekat "za koji se zna" da je narušio vazdušni prostor Severne Amerike tokom dve nedelje. Američki ratni avioni oborili su kineski špijunski balon u lokalnim teritorijalnim vodama, a u vazdušnom prostoru Aljaske u petak je oboren drugi objekat za koji "vlasti nisu dale detalje". (kraj) dep/dpv

Share: