Ruski general znao za pobunu

13:10 28. 06. 2023. FoNet | Velimir Ilić

NJUJORK - Visokopozicionirani ruski general Sergej Surovikin unapred je znao za planove šefa plaćeničke vojske "Vagner" Jevgenija Prigožina o pobuni protiv ruskog vojnog rukovodstva, što je otvorilo pitanja kakvu podršku je vođa plaćenika imao u najvišim krugovima, objavio je danas Njujork Tajms (NYT), pozivajući se na saznanja američke obaveštajne službe.

Zvaničnici su rekli kako pokušavaju da saznaju da li je Surovikin, zamenik komandanta ruskih sanaga u Ukrajini, pomogao je u planiranju Prigožinove akcije prošlog vikenda, koje su, kako navodi američki list, "predstavljale najdramatičniju pretnju predsedniku Vladimiru Putinu u njegove 23 godine na vlasti".

pozivajući se na vojne analitiočare, Njujork Tajms navodi da je Surovikin je uvaženi vojni vođa koji je pomogao u jačanju odbrane preko borbenih linija nakon ukrajinske kontraofanzive prošle godine. Smenjen je sa mesta glavnog komandanta u januaru, ali je zadržao uticaj u vođenju ratnih operacija i dalje je popularan među trupama. (kraj) vip/bdr

Share: