Nadoknada gej vojnicima

17:26 09. 08. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Nemački zakon o rehabilitaciji homoseksualnih vojnika diskriminisanih u Bundesveru i vojsci nekadašnje Istočne Nemačke (DDR) stupio je na snagu pre dve godine. Od tada, zahtev za finansijsko obeštećenje podnelo je samo 178 ljudi.

Zahteva je manje od očekivanog, saopštilo je Ministarstvo odbrane u utorak u Berlinu, ali uz ocenu da je cilji zakona ispunjeni.

Zakon, naime, ne otvara vrata samo individualnom obeštećenju, nego kolektivnoj rehabilitaciji, na primer poništavanjem diskriminacionih sudskih presuda.

"Kolektivni efekti zakona, kao koraka ka širem prihvatanju i toleranciji seksualne raznolikosti u Bundesveru, daleko prevazilaze puki broj rehabilitacija i obeštećenja", navelo je ministarstvo.

Do sada je za kompenzaciju pema zahtevu isplaćeno oko 400.000 evra.

Bundestag je 2021. odlučio da vojnike homoseksualce rehabilituje i obešteti za diskriminaciju u Bundesveru i Nacionalnoj narodnoj armiji Istočne nemačke (DDR).

Homoseksualne aktivnosti su u Saveznoj Republici Nemačkoj bile krivično delo do 1969. godine, a prema tome je delovalo i vojno pravosuđe.

U prvim godinama Bundesvera, od sredine 50-ih, gej vojnici su se suočavali sa šikaniranjem i izbacivanjem. Kasnije im je bilo dozvoljeno da nastave služenje, ali bez šanse da dobiju neki rukovodeći zadatak. (kraj) dep/mk

Share: