Šta "žulja" učenike?

17:32 11. 08. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Šta smeta nemačkim učenicima? Ogromn u većinu od 87 odsto nervira što je mrežni signal u školama uglavnom slab ili ga uopšte nema, navodi digitalno udruženje Bitkom.

Na spisku problema koji zahtevaju hitno rešavanje drugi je, sa glasom 57 odsto anketiranih đaka, manjak nastavnika.

Samo nešto manje njih, 56 odsto, žalilo se na opštu lošu tehničku opremljenost škole, uprkos milijardama koje država kroz progam Digitalni pakt za škole ulaže upravo u digitalizaciju školstva.

Savezna vlada je taj program pokrenula pre pet godina, ali pokrajine, nadležne za školstvo, slabo povlače novac koji im je za tu namenu stavljen na raspolaganje.

Program projekte digitalizacije finansira do kraja godine, a sredstva će isplaćivati i 2024. Do sada je uloženo oko 6,5 milijardi evra.

Vladajuća koalicija je pre stupanja na vlast krajem 2021. obećala novu verziju programa za period do kraja decenije, ali za sada još nije jasno kada će odlučivati o tome.

Inače, tri četvrtine anketiranih učenika je reklo da ih digitalizovani materijal bolje motiviše za učenje. Istovremeno, 42 odsto je ocenilo da se nastavnici ne snalaze na digitalnoj platformi. (kraj) dep/mk

Share: