Šolc na nizbrdici

16:20 19. 08. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Socijaldemokratska partija kancelara Olafa Šolca se malo oporavila u novoj anketi političkog barometra televizije ZDF, ali sam Šolc gubi poene. SPD je sada na 19 odsto podrške, dva procentna poena više nego mesec dana ranije.

Kako javlja agencija DPA, Zeleni, deo vladine koalicije, su izgubili poen i sada su na 15 odsto, dok je najmanji partner u savezu, liberalna FDP, ostala bez promene na sedam odsto.

Opozicioni demohrišćanski blok CDU/CSU i dalje vodi u anketama popularnosti, ali od jula je skliznuo sa 27 na 26 odsto podrške.

Desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) je ostala na starom, na 20 odsto, i sada deli drugo mesto u anketama sa SPD, dok se najmanja partija u Bundestagu, Levica, popravila za poen, na pet odsto.

Da su birači glasali umesto što su odgovarali na pitanja anketara, koalicija Šolcova semafor, imenovana prema stranačkim bojama SPD, Zelenih i FDP, ne bi osvojila većinu.

Rezultati su slični u drugim anketama u Nemačkoj. Mada jesu indikativni, ti rezultati ne moraju da se preslikaju na izbore, jer mnogi birači nemaju partijsku afilijaciju i glasaju impulsivno.

Novo istraživanje pokazuje i da je 51 odsto ispitanih nezadovoljno radom kancelara Šolca, a ztadovoljno ih je bilo 43 odsto.

Pri opštem ocenjivanju rada vlade, 58 odsto ispitanika je zaokružilo "loš," dok ih je 52 odsto ocenilo da bi demohrišćani bolje obavljali posao.

Istovremeno, više od tri petine Nemaca, 62 odsto, ocenjuje da se nemačka privreda kotrlja nizbrdo. (kraj) dep/mk

Share: