Staklo koje hladi

15:20 16. 11. 2023. FoNet | Dušan Krunić

MERILEND - Istrazivači univerziteta u Merilendu uspeli su da naprave novu vrstu stakla koje hladi sobnu temperaturu bez trošenja električne ili neke druge energije, javlja Sajens dejli.

Ova specijalna vrsta stakla može da se nanosi u vidu tankog sloja i tako prekrivenu površinu ohladi za 3,5 stepena Celzijusova, čak i kada je okolna temperature blizu 40 stepeni.

Nova tehnologija, nazvana mikroporozni stakleni premaz, ukoliko se primeni prilikom gradnje stanova može da smanji emisiju štetnog karbon dioksida po stambenoj jedinici i više od 10 odsto, bez upotrebe dodatne energije.

Stakleni premaz odbija 99 procenata solarne radijacije i skoro u potpunosti sprečava zagrevanje zgrade ili drugih objekata, pretvarajući toplotu u dugotalasnu infracrvenu radijaciju.

Kada se usmeri, ta radijacija bez zadržavanja prolazi kroz zemljinu atmosferu i oslobadja se u svemirskom prostoru, gde su temperature ekstremno niske i dosežu - 270C.

Ovaj isti princip hladjenja, kažu istrazivači iz Merilenda, koristi i priroda. Planeta Zemlja se hladi na isti način, naročito tokom vedrih noći kada se u svemirska prostranstva ispustaju enormne količine toplotne energije u vidu infracrvene radijacije. (kraj) zvs/kru/dj

Share: