Uticaj na nejednakost u svetu

08:28 15. 01. 2024. FoNet | Dušan Krunić

LONDON - Veštačka inteligencija (AI) će imati uticaj na oko 40 odsto svih globalnih poslova, a u mnogim slučajevima će uzrokovati značajno pogoršanje nejednakosti u svetu, navodi se u istraživanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), javlja danas Bi-Bi-Si.

Komentarisući ovaj dokument direktorka MMF Kristalina Georgijeva kaže da istraživanje pokazuje da će u razvijenim zemljama vestačka inteligencija uticati čak na 60 odsto svih radnih mesta.

U polovini ovih slučajeva uticaj će biti pozitivan i uzrokovaće povećanje radne produktivnosti, ali u preostalim slučajevima AI će imati znanje i mogućnosti da obavlja poslove mnogih zaposlenih što bi moglo da dovede do smanjene potražnje za radnom snagom, pada dnevnica, pa čak i potpunog ukidanja nekih poslova.

Georgijeva naglašava da će, prema novim projekcijama MMF, samo 28 odsto poslova biti pod uticajem ove tehnologije u nerazvijenim zemljama.

"Nažalost, ove zemlje nemaju infrastrukturu ili znanje da bi imale benefit od upotrebe vestačke inteligencije pa postoji opasnost da tokom vremena dođe do još većeg zaostajanja nerazvijenih i povećanja nejednakosti među nacijama", kaze Gerorgijeva.

Mlađi radnici kao i radnici sa većim primanjima mogli bi da dobiju disproporcionalno visoke plate, ukoliko prihvate i počnu da rade sa veštackom inteligencijom, dok će stariji i manje kvalifikovani radnici, prema rezultatima studije, zaostajati u primanjima.

Direktorka MMF naglašava da je od velike važnosti da sve zemlje primene kopmpleksne socijalne mere i da sprovedu reedukaciju osoba koje zaostaju u obrazovanju i primanjima.

"Na ovaj način možemo tranziciju, koju uzrokuje vestačka inteligencija, da napravimo prihvatljivijom za mnoge ljude i da ne dozvolimo dalje povećavanje nejednoakosti u svetu", kaže ona. (kraj) mjj/kru/dj

Share: