Godina borbe protiv AfD

10:18 20. 01. 2024. FoNet | desk

BEOGRAD - Godinu 2024. obeležiće borba za političku umerenost i protiv ekstremne desnice oličene u Alternativi za Nemačku (AfD), rekao je predsednik vladajuće Socijaldemokratske partije (SPD) Lars Klingbajl (Klingbeil).

"Biće to godina borbe. Borićemo se za funckionalni (politički) centar. Borićemo se protiv pokušaja ekstremnih desničara i AfD da rasture ovu zemlju," rekao je Klinbajl za Augsburger algemajne (Allgemeine) od petka.

"Svi će morati da pristupe i daju sve od sebe," dodao je. "SPD kao najveća stranka u vladi ima obavezu da pokaže put, i niko ne sme da se zavali i čeka da vidi šta će biti ... to očekujem od svih, svejedno da li je poslanik u Bundestagu ili savezni kancelar."

Klingbajl je naveo tri tačke relevatne za suzbijanje AfD. Vlada mora biti bolja, da se manje svađa, a više objašnjava i da donosi odluke u interesu političke središnjice u zemlji. Dalje, rekao je, političari moraju više da se kreću i da zalaze među birače.

Konačno, neophodno je suočavanje sa političkim sadržajem AfD, zaključio je lider socijaldemokrata. "Predstavićemo šta to znači za ovu zemlju, ako AfD preuzme kormilo."

"U poslednjih nekoliko nedelja se pokazalo da AfD krstari zemljom i izdvaja svakog ko im ne odgovara zbog prezimena ili boje kože, a to se tiče ljudi koji čvrsto pripadaju našem društvu, koji ovde rade kao negovatelji, vozači autobusa, kao potpredsednica Bundestaga," naglasio je Klingbajl.

"Tiče se svih koji doprinose da radnje ostaju otvorene," dodao je.

AfD Nemačku želi da izvuče iz Evropske unije, a to "ugrožava mnogo radnih mesta," nastavio je Klingbajl. "Ta partija ništa ne poboljšava, nego rizikuje naše blagostanje i ugrožava nam budućnost."

On se osvrnuo i na partijskog kolegu, kancelara Olafa Šolca (Scholz), koji "kao lice vlade na sebe navlači najviše nezadovoljstva."

"Potpuno sam uveren da će kancelar ove godine uzvratiti udarac," rekao je Klinbajl, odbacujući nagađanja da će SPD na izbore iduće godine izaći sa drugim kandidatom za šefa vlade.

"Tu rasprave nema. Olaf Šolc je naš kancelar," rekao je. "Sarađujemo tesno i uz poverenje, a svi znamo koliko su vremena teška." (kraj) dep/mk

Share: