Građani za zabranu AfD

20:19 26. 01. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Kancelarije za zaštitu ustava su u Tiringiji, Saksoniji i Saksoniji-Anhalt ogranke Alternative za Nemačku (AfD) u tim pokrajinama klasifikovale kao ekstremno desne. Većina Nemaca sada kaže da AfD tamo treba zabraniti.

Zabrana je "veoma dobra" ili "prilično dobra" ideja za 59 odsto učesnika ankete instituta Politiks (Pollytix) koju je naručila organizacija Kampakt (Campact). Da je predlog veoma ili prilično loš reklo je 38 odsto ispitanika širom Nemačke.

Zabranu AfD u tri pokrajine na istoku zemlje najviše podržavaju pristalice dveju vladajućih partija - socijaldemokrata (SPD) i Zelenih.

Podrška stavljanju ogranaka te stranke izvan zakona je nešto manja među onima koji bi da su izbori u nedelju glasali za demohrišćane (CDU/CSU), Levicu ili liberale (FDP), najmanju stranku vladajuće koalicije.

I pristalice Saveza Sare Vagenkneht (Sahra Wagenknecht - BSW), grupe koja se prošle godine otcepila od Levice, sumnjičave su prema ideji o zabrani.

Istraživanje je bilo posle otkrića da su ekstremni desničari govorili o svojim planovima da se iz Nemačke proteraju milioni ljudi stranog porekla.

O tome su krajem novembra pričali na sastanku na kojem su bili i političari AfD, neki članovi CDU i krajnje konzervativne Unije vrednosti (Werteunion).

Sastanak u Potsdamu je obelodanila medijska kuća Korektiv (Correctiv). Proterivanja je pominjao austrijski ekstremni desničar Martin Zelner (Sellner).

Skoro četiri petine ispitanika čulo je za sastanak u Potsdamu, a 68 odsto je reklo da je zabrinuto zbog ideja koje su tamo izložene.

Razotkrivanje skandala je pokrenulo masovne demonstracije u Nemačkoj koje se održavaju iz dana u dan. Prošlog vikenda je na ulice izašlo više od 900.000 ljudi.

U istraživanju Politiksa je od 19. do 22. januara onlajn učestvovalo 1.530 punoletnih građana iz svih delova Nemačke. (kraj) dep/mk

Share: