Oprečne ocene o akciji

11:31 14. 04. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

JERUSALIM - Izrael i Iran izneli su danas oprečne ocene efikasnosti iranskog napada projektilima na izraelsku teritoriju u subotu uveče - dok Jerusalim tvrdi da je 99 odsto iranskih projektila presretnuto, Teheran navodi da je vojna akcija bila uspešnija nego što se očekivalo i upozorava na još snažniji udar u slučaju bilo kakvog odgovora.

Portparol Izraelskih snaga odbrane (IDF) Daniel Hagari saopštio je da je 99 odsto od oko 300 projektila koje je Iran ispalio na Izrael tokom noći presrela protivvazdušna odbrana, preneo je Tajms of Izrael.

"Iranska pretnja naišla je na vazdušnu i tehnološku superiornost IDF, a u kombinaciji sa saveznicima presreli smo ogromnu većinu projektila", naveo je Hagari, posebno pominjući doprinos Francuske.

Hagari je rekao da je Iran lansirao 170 dronova na Izrael, a da nijedan nije ušao u izraelski vazdušni prostor. Takođe, lansirano oko 30 krstarećih projektila, a nijedna nije ušla u vazdušni prostor Izraela, rekao je Hagari, navodeći da je 25 projektila oborilo izraelsko vazduhoplovstvo.

Iran je ispalio i 120 balističkih projektila na Izrael, a mnogi su oboreni sistemom protivvazdušne odbrane velikog dometa Strela. Neki od projektila uspeli su da zaobiđu odbranu Izraela, pogodivši vazdušnu bazu Nevatim u južnom Izraelu. (kraj) vem/bdr

Tagovi:
Share: