Mogućnost odbrane Izraela

08:10 07. 08. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Sve i da Nemačka hoće da brani Izrael, avioni Bundesvera teško da to mogu, ocenio je funkcioner demohrišćana Jirgen Hart, javlja agencija DPA.

Zalaganje za bezbednost Izraela zvanična je doktrina nacionalnog interesa Nemačke. A da li Izrael treba da brane i nemački vojnici - sporno je pitanje.

Markus Faber (Marcus), predsednik odbora za bezbednost u Bundestagu, skeptičan je. Nemačka Izraelu treba da pomaže brzim slanjem oružja, rekao je političar liberala (FDP) za Redakcijsku mrežu Nemačka (RND).

Međutim, Bundesver u Izraelu ne traže i "može malo da pomogne", naveo je Faber.

Zbog pretnji Irana Izraelu Nemačka treba da ponudi i vojnu pomoć, prethodno je izjavio spoljnopolitički ekspert opozicionih demohrišćana (CDU) Roderih Kizeveter (Roderich Kiesewetter).

Ali i u samoj CDU mišljenja se razmimoilaze. "Koliko znamo, scenariji kao što je vojna podrška nisu na dnevnom redu. Za to bi svakako bila neophodna saglasnost Bundestaga", rekao je zamenik šefa poslaničke grupe CDU u nemačkom parlamentu Johan Vadepul (Johann Wadephul), isto za RND.

Ne treba buditi nade da nemački avioni mogu da brane Izrael, rekao je i spoljnopolitički portparol CDU Jirgen Hart (Jürgen Hardt) za radio WDR.

"Bojim se da Bundesver za to ne bi bio ni kadar, sve i kada bismo to hteli", dodao je Hart.

Izrael od Nemačke do sada nije tražio vojnu pomoć, rekao je Andreas Švarc (Schwarz), ekspert za odbranu socjaldemokrata (SPD), stranke čiji je član i kancelar Olaf Šolc (Scholz).

Švarc je dodao da pretpostavlja da je "vlada za to spremna i da je s tim u vezi u kontaktu s Izraelom i zapadnim saveznicima". Podsetio je da je bezbednost Izraela nacionalni interes Nemačke, njeno "jasno obećanje koje nosi veoma veliku odgovornost".

"U ozbiljnom slučaju te velike reči moraju da prate i velika dela", zaključio je Švarc.

S druge strane, još jasniji je predsednik Centralnog saveta Jevreja u Nemačkoj iako navodi da istorijska odgovornost Nemačke za bezbednost Izraela nije pravno obavezujuća.

"Ali mislim da to naravno znači da Nemačka u slučaju velikog napada i vojno stoji na strani jevrejske države", rekao je za RND Jozef Šuster (Schuster).

To zahteva i predsednik Nemačko-izraelskog društva Folker Bek (Volker Beck). (kraj) dep/dj

Share: