Zajednički manevri

08:44 09. 08. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Manevri na kojima učestvuju i vojne avijacije Španije, Francuske i Velike Britanije, počeli su i poleteli su i prvi nemački mlaznjaci. Nemačka je zainteresovana i za milijarde evra vredan posao sa Indijom u vezi sa podmornicama

Luftvafe, nemačko ratno vazduhoplovstvo, prvi put sa kolegama iz Indije u toj zemlji učestvuje na zajedničkoj vojnoj vežbi.

Manevri "Tarang Šakti faza 1", na kojima učestvuju i vojne avijacije Španije, Francuske i Velike Britanije, počeli su i poleteli su i prvi nemački mlaznjaci, rekao je jedan portparol nemačkog ratnog vazduhoplovstva.

General i komandant vazduhoplovstva Ingo Gerharc (Gerhartz) izjavio je da je Indija važan parnter za Nemačku i Evropu. Sa 1,4 milijarde stanovnika, Indija je najmnogoljudnija zemlja na svetu.  

Motiv održavanja vojnih vežbi može, prema oceni posmatrača, da bude i ekspanzionističko ponašanje Kine. Odnos Kine i njenog suseda Indije napet je između ostalog i zbog graničnih sporova. 

Nemačka je zainteresovana i za potencijalni, milijarde evra vredan posao sa Indijom u vezi sa podmornicama. Vlada u Nju Delhiju traži partnera za proizvodnju konvencionalnih podmornica u Indiji, uz transfer tehnologije.

Trenutno se razmatraju dve ponude - za nemačko-indijsku i za saradnju Indije i Španije. (kraj) dep/dj

Share: