Slab privredni razvoj?

08:54 21. 08. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Privredni razvoj u Nemačkoj će i predstojećih meseci biti slab, saopštila je u utorak Bundesbanka. I zbog razočaravajućeg izvoza stručnjaci banke pretpostavljaju da će BDP tek neznatno porasti, javlja agencija DPA.

Nemačka privreda se posle recesije prošle godine dugo nada usponu. Međutim, centralna banka je u novom izveštaju navela da treba da prođe još vremena - iz niza razloga.

Privredni razvoj će i predstojećih meseci biti slab, saopštila je u utorak Bundesbanka. Zbog, između ostalog, razočaravajućeg izvoza, stručnjaci banke očekuju da ć́e bruto domaći proizvod tek neznatno porasti.

Međutim, ova prognoza važi samo "dok ne dođe do novih negativnih šokova", navodi se u mesečnom izveštaju.

Uslužni sektor i privatna potrošnja će verovatno pogurati privredu, iako su potrošači "i dalje uznemireni". Velike povišice zbog toga još nisu dovele do živahnije potrošnje.

Industrija će i narednih meseci opterećivati ukupnu privredu.

"Generalno gledano, nemačka industrija će verovatno ostati slaba u trećem kvartalu", stoji u izveštaju. Nedavno povećanje pristiglih porudžbina donelo je tračak nade.

Bundesbanka ne očekuje ni značajan pad inflacije. "Nema naznaka povratka ciljevima cenovne stabilnosti u bliskoj budućnosti." Cene ostaju tvrdoglavo visoke i zbog "živahnog rasta plata".

Share: