Finale za istoriju

16:43 10. 10. 2020. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Dvojica trenutno najboljih tenisera sveta, Novak Đoković i Rafel Nadal, sutra u finalu Rolan Garosa nastavljaju da ispisuju istoriju tog sporta. Obojica imaju priliku da se još jednom upišu u anale "belog sporta".

Đoković bi pobedom postao prvi teniser u Open eri koji je sva četiri Grend slem turnira osvajao bar dva puta, nakon što je nedavno na Sinsinati mastersu postao jedini koji je najmanje dva puta osvajao turnire iz serije 1 000.

Federeru to nije uspelo, jer ima samo jedan trofej na pariskom Grend slemu, a Nadal je samo jednom uspeo da trijumfuje u Melburnu.

Nadal bi sutrašnjom pobedom izjednačio Federerov rekord od 20 Grend slem titula, a s 13. osvojenim Kupom musketara dodatno bi podigao lestvicu, i veoma je moguće da to bude jedno od onih dostignuća koje nikada neće biti ponovljeno.

S 55 međusobnih duela, Đoković i Nadal već imaju najveće rivalstvo u istoriji tenisa, sutra će ga samo dodatno uvećati, i malo je verovatno da će neka druga dvojica igrača to ponoviti.

Srpski teniser u sutrašnje finale ulazi s vođstvom od 29:26 i s 10 pobeda u poslednjih 12 mečeva, ali je na Rolan Garosu i dalje u velikom zaostatku, jer je slavio samo jednom u sedam duela.

Đoković je, ipak, jedan od samo dvojice tenisera koji su u prethodnih 16 godina savladali Nadala na pariskoj šljaci, i to mu daje pravo da se nada da bi sutra mogao do još jednog od svojih brojnih podviga.

Od 55 međusobnih duela Đoković i Nadal su osam odigrali u Grend slem finalima i imaju po četiri pobede. Njihov meč za titulu u Melburnu 2012. ušao je u anale kao najduže Grend slem finale, koje je Novak dobio posle pet sati i 53 minuta!

Za titulu na Rolan Garosu borili su se dva puta, 2012. i 2014. godine, i oba puta je Nadal pobeđivao s 3:1, a jedinu pobedu u Parizu Đoković je ostvario u četvrtfinalu 2015. godine, kada je slavio bez izgubljenog seta.

Pobedom u sutrašnjem finalu Novak bi napravio veliki korak ka ispunjenju svoja dva velika cilja. To bi mu bila 18. Grend slem titula i imao bi samo dva najveća teniska trofeja manje od Federera, a jedan manje od Nadala, uz velike šanse da ih već naredne godine dostigne.

Pored toga, stekao bi 2 690 poena prednosti u odnosu na Nadala, što bi Španac do marta teorijski mogao da stigne, ali takav rasplet nije previše realan, jer bi podrazumevao da osvoji sve turnire do tada, a da Đoković nigde ne osvoji poene.

Na ruku srpskom teniseru ide i današnja odluka ATP-a da se takozvano korona pravilo produži do 8. marta 2021. godine, jer je tog dana ove godine prekinuta sezona zbog pandemije.

To znači da igračima do tada neće biti oduzimani poeni ako ih ne odbrane, što u Đokovićevom slučaju znači da neće ništa izgubiti ukoliko ne odbrani titulu u Melburnu. (kraj) is/nm

Share: