Hamilton srušio Šumaherov rekord

17:30 25. 10. 2020. FoNet

Algarve - Vozač Mercedesa Luis Hamilton novi je rekorder Formule 1 po boroju pobeda jer je danas u 12. trci šampionata osvojio Veliku nagradu Portugalije, što je njegova 92. pobeda - kojom je, istovremeno, prestigao legendarnog Mihaila Šumahera.

Britanac je na stazi Algarve rekord postavio u svojoj 14. sezoni u Formuli 1, na 262. trci u karijeri i pobedom na 28. različitih staza.

Rekord Šumahera, jednog od najboljih vozača svih vremena, bio je nedostižan više od 14 godina, odnosno od Velike nagrade Kine 2006. godine.

Hamilton je do ovog uspeha došao sa 25 sekundi prednosti u odnosu na timskog kolegu Valerija Botasa. Njima se na podijumu pridružio vozač Red Bula Maks Ferstapen.Njih trojica su, inače, imali najbolje vreme na probnoj vožnji i kvalifikacijama na stazi Algarve, poznatoj po težini druge deonice koja ima mnoštvo uspona.

Novi rekorder je lošije startovao i bio na trećoj poziciji po kišovitoj stazi, međutim, kada je kiša stala Hamilton je u 20. krugu zauzeo prvu poziciju i od tada je nije ispustio.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se narednog vikenda Velikom nagradom Ređo Emilije na stazi Enco i Dino Ferari u Imoli. (kraj) dpv

Share: