Novak bez finala i prvog mesta

01:45 01. 06. 2022. FoNet | Ivica Strnčević

PARIZ - Prvi teniser sveta Novak Đoković nije uspeo da se plasira u polufinale Otvorenog prvenstva Francuske u Rolan Garosu, pošto je večeras u četvrtfinalu, posle više od četiri sata velike borbe, izgubio od Španca Rafaela Nadala sa 3:1 - 6:2, 4:6, 6:2, 7:6 (7:4).

Bio je to 59. međusobni duel Đokovića i Nadala i i rezultat je sada 30:29 za srpskog tenisera.

Ovim porazom Novak je propustio priliku da dostigne Nadala po broj grend slem titula, a ostao je i bez prvog mesta na ATP listi, koje će od ponedeljka preuzeti Danil Medvedev.

Posle devet uzastopnih mečeva u Rimu i Parizu koje je dobio bez izgubljenog seta, smatralo se da Đoković ima realne šanse da ponovi prošlogodišnji uspeh, kada je na Rolan Garosu savladao Nadala u polufinalu, a potom osvojio titulu.

Večeras je, međutim, odigrao sa previše oscilacija, ni u jednom trenutku nije imao sigurnost i neophodno samopouzdanje i Nadal je znao to da iskoristi.

Đoković je meč završio sa pet neiznuđenih grešaka više nego direktno osvojenih poena, dok je Nadal imao 14 vinera više nego grešaka i to najbolje pokazuje nivo igre koju su prikazali.

Jedine svetle trenutke u meču Đoković je imao u drugom setu, kada je nakon vođstva Nadala od 3:0, uz dva brejka, napravio seriju od 6:1 i dobio taj deo igre, ali se u trećem setu vratio na nivo iz prvog i praktično ga je poklonio protivniku.

Četvrti set je nagovestio da bio Novak mogao da napravi preokret, jer je prednost koju je stekao brejkom na startu čuvao do devetog gema. Tada je servirao za izjednačenje i uvođenje meča u peti set, ali je propustio da realizuje dve set lopte, da bi na kraju Nadal napravio brejk.

Tada se videlo ono što se kod Đokovića izuzezno retko viđa - nedostatak samopouzdanja, a to je na kraju i presudilo, jer je u taj brejku serijom neiznuđenih grešaka omogućio Nadalu da povede sa 6:1.

Tako je španski teniser stigao do velike šanse da 14. put trijumfuje na Rolan Garosu. Ukoliko mu to uspe, imao bi 22 grend slem titule, dve više od Đokovića i Federera.

Naredni protivnik Nadalu biće Aleksandar Zverev, koji je u četvrtfinalu savladao Španca Karlosa Alkaraza. (kraj) is/dpv

Share: