Srbija u polufinalu SP

12:31 05. 09. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

MANILA - Košarkaši Srbije plasirali su se u polufinale prvenstva sveta, pošto su danas u Manili u četvrtfinalu ubedljivo savladali Litvaniju sa 87:68 (24:25, 25:13, 24:17, 14:13).

Za prolazak u finale Srbija će se boriti protiv boljeg iz deual između Slovenije i Kanade, koji je na programu sutra.

Pored toga što je ušla u borbu za medalje, reprezentacija je Srbije je nadomak plasmana na Olimpijske igre u Parizu naredne godine.

Ukoliko u četvrtfinalu izgube Italija i Slovenija, Srbija će obezbedili olimpijski turnir, a u protivnom bi joj bio potreban plasman u finale. Ako se ništa od toga ne ostvari, igraćemo u kvalifikacijama.

Današnja utakmica protiv Litvanije u najkraćem se može opisati kao rapsodija u plavom. Više se ne pamti kada su naši košarkaši odigrali ovako savršenu utakmicu i gotovo deklasirali jednu od najbolji svetskih selekcija.

Za to je bila presudna igra u odbrani, kakva davno nije viđena. Verovatno najbolja napadačka ekipa na ovom prvenstvu svedena je na 43 odsto šuta, a svega 32 odsto za tri poena i to je bio ključ pobede.

Kako izgleda igra Litvanaca u napadu videlo se u prvih pet minuta, kada su zasuli naš koša i ubacili pet trojki iz isto toliko pokušaja. To smo uspeli da preživimo zahvaljujući dobroj igri u napadu, a onda je Svetislav Pešić na teren poslao Aleksu Avramovića, koji je znatno podigao našu igru u odbrani.

Veliki posao je obavljao Nikola Milutinov pod oba koša. U odbrani je uspeo da zaustavi najopasnijeg litvanskog igrača Jonasa Valančijunasa, a dosta lako je rešavao situacije u napadu.

Prvi veliki problemi za Litvance su počeli kada je iz igre izašao Valančijunas. Pešić je odmah reagovao i umesto Milutinova u igru je uveo Filipa Petruševa, koji je za nekoliko minuta razbio odbranu protivničkog tima.

U drugoj četvrtini Litvanija nije ubacila nijednu trojku i ostala je bez "pogonskog goriva" u napadu, čime nam je u velikoj meri bio trasiran put ka pobedi.

Na poluvreme smo otišli sa 11 poena prednosti, ali važnije od toga je što su reprezentativci Srbije tada imali jasan plan kako da dobiju utakmicu.

U drugom poluvremenu u odbrani smo se usredsredili da pritiskamo protivničkog pleja, pa je selektor Litvanije Kazis Maskvitis u očajničkom pokušaju da nešto promeni u igru uveo dve "jedinice".

To mu nije ništa donelo i Litvanija je do kraja utakmice imala velikih problema da organizuje napade, a odlična igra u odbrani samo je podizala samopouzdanje nešig igrača u napadu.

Iako je ovako briljantna pobeda rezultat timske igre, bilo bi nepravdeno ne istaći izvanrednu igru Bogdana Bogdanovića, ne samo zbog toga što je sa 21 poenom bio najefikasniji na utakmci, već pre svega zbog toga što je bio istinski lider tima.

Znao je kada treba ubrzati igru, a kada "stati na loptu", i sve vreme je svojim savetima saigračima bio selektor na terenu.

Ostaće zapamćeno i da je Srbija imala bolji procenat šuta i za dva i za tri poena od Litvanije, više skokova i više asistencija. Pored toga, utakmicu smo završili sa samo osam izgubljenih lopti, sedam manje od protivnika, a mora se istaći i pet ukradenih lopti Avramovića.

Srbija: Avramović 8, Bogdanović 21, Davidovac 2, Dobrić, Gudurić 9, N. Jović 8, S. Jović 11, Marinković 1, Milutinović 9, Petrušev 17, Ristić 1.

Litvanija: Benzijus, Brazdeikis 11, Dimša 3, Jokubaitis 13, Karinijauskas, Kuzminkas 6, Maldunas, Motiejunas 2, Normantas 8, Sedekerskis 14, Sirvidis, Valančijunas 11. (kraj) is/dj

Share: