Makron otvorio Olimpijske igre

23:32 26. 07. 2024. FoNet | Ivica Strnčević

PARIZ - Predsednik Francuske Emanuel Makron večeras je na svečanosti ispred Ajfelove kule proglasio 33. Olimpijske igre otvorenim.

Pre toga je uz intoniranje Olimpijske himne, koja se izvodi od ceremonije otvaranja prvih Olimpijskih igara 1896. u Atini, podignuta olimpijska zastava.

Predsednik organizacionog komiteta Olimpijskih igara Toni Estanž poželeo je dobrodošlicu svim učesnicima i rekao je da je bio veliki izazov pripremiti Olimpijske igre van stadiona.

Naša ambicija je bila da Olimpijske igre učinimo jačim. One su nam pomogle da i kada se teško slažemo oko nekih stvari, ipak možemo da se okupimo oko jedinstvene ideje, kazao je Estanž.

Predsednik Međunarodnog Olimpijskog komiteta Tomas Bah rekao je da su Olimpijske igre događaj koji ujedinjuje svet.

Svi poštujemo ista pravila i poštujemo jedni druge. Kao olimpijci, brinemo jedni o drugima. Ne samo da poštujemo jedni druge, već se i solidarišemo jedni sa drugima. U svetu razdora, zahvaljujući ovoj solidarnosti, svi se možemo okupiti večeras, rekao je Bah.

Naš san se večeras ostvarujue. Olimpijci iz celog sveta pokazuju nam kakvu veličinu možemo postići. Zato pozivam sve da kao olimpijski sportisti budete inspirisani radošću koju samo sport može da pruži i da proslavimo ovo kao jedno čovečanstvo ujedinjeno u svojoj raznolikosti, poručio je Bah.

Olimpijsku baklju uneo je na binu proslavljeni francuski fudbaler Zinedin Zidan i predao je španskom teniseru Rafaelu Nadalu, a potom su baklju u čamcu držali Serena Vilijams, legendarna gimnastičarka Nađa Komaneči i po mnogima najbolji atletičar u istoriji Karl Luis.

Kada je čamac pristao, baklju je preuzela francuska teniserka, a sada direktorka gren slem turnira u Rolan Garosu Ameli Morezmo i predala ju je francuskoj košarkaškoj legendi Toniju Parkeru.

Baklju je potom nosilo petnaestak bivših sportista, da bi olimpijski plamen u balonu koji je počeo da lebni iznad Pariza upalili francuski džudista Tedi Riner i trostruka olimpijska pobednica atletičarka Mari Žoze Perek. (kraj) is/mk

Share: