EURO festival ekstremizma

19:11 26. 06. 2024. FoNet | desk

BEOGRAD - Evropsko fudbalsko prvenstvo u Nemačkoj trebalo je da bude praznik navijanja, prijateljstva i raznolikosti. Deo atmosfere, međutim, prigrabili su nasilni ekstremni nacionalisti i desničari.

Te grupe ne prihvataju turnir kao letnji događaj otvorenosti i povezivanja i okrnjile su ga pogrdnim plakatima sa porukama mržnje sa tribina, uvredljivim pevanjem i skandiranjem, povremeno i otvoreno rastističkim. Na ulicama je bilo politički motivisanog nasilja.

Ukratko, ekstremne grupe Euro 2024 nastoje da iskoriste kao izložbeni prostor za svoje ideje.

"Evropsko prvenstvo nikada nije čisto sportski događaj," rekao je ekspert za navijačku kulturu, nasilje i ekstremizam Robert Klaus (Claus).

Prema njegovim rečima, "na toj sceni odlučuje se šta nekome Evropa znači - jesu li to suživot i raznovrsnost? Ili je i nešto drugo, agresivno nacionalističko nadmetanje?"

Za sada, Euro je pokazao oba lica. Pokazao je i ono koje su organizatori i domaćini želeli, koje treba da zbliži ljude u vremenu rata u Ukrajini i Gazi. Međutim, samo to je isuviše lepo da se potpuno obistini, ocenio je Klaus za agenciju dpa.

"Važno je uočiti obe dimenzije današnjice u Evropi," rekao je.

"Tu je mnoštvo navijača koji su do sada slavili miroljubivo sportsko takmičenje. Meeđutim, tu su i delovi navijačke scene koji su došli da ižive svoju agresivnost," dodao je.

Šta se, na primer, do sada desilo?

Grupa austrijskih navijača je na utakmicu protiv Poljske došla pod banerom sa natipsom "odbrani Evropu," sloganom pokreta identitaraca sa ekstremne desnice koja se protivi multikulturalnom društvu.

Albanski i hrvatski navijači su u Hamburgu zajednički skandirali "ubij Srbina," a Albanci u publici su mahali i zastavama OVK.

Sa svoje strane, Srbi su mahali politički provokativnim zastavama sa obrisima države koji uključuju Kosovo - odbegle, većinski albanske srpske pokrajine koja je 2008. proglasila nezavisnost. Isto tako, izvikivali su podršku osuženim ratnim zločincima.

Grupe turskih navijača specifičnim pozdravom signaliziraju podršku Sivim vukovima, ekstremističkoj, antisemtiskoj organizaciji Sivi Vukovi. Organizacija u Nemačkoj ima više od 12.000 članova.

Na više strana bilo je i uličnog navijačkog nasilja, a ništa od svega toga barem stručnjake nije iznenadilo. Nepolitizovan fudbal je zapravo pusta želja, ocenio je Klaus. "Tučnjava turskih i gruzijskih navijača je događaj visokooktanskog političkog naboja," ukazao je.

U isti okvir spada prisustvo čak četiri balkanske reprezentacije, a na Balkanu "fudbal je oduvek bio, kao što je i danas, katalizator politike i nacinoalističkog razmišljanja," rekao je Klaus. (kraj) dep/mk

Share: