Basketaši u Kini

12:01 26. 02. 2024. FoNet | Podkast Alesto

BEOGRAD - Najbolji srpski i svetski Fiba 3x3 igrači krenuli su jutroz za Kinu gde počinje nova sezona u ovom sportu koji je u ekspanziiji. Turniri su važni i kao deo priprema za Olimpijske igre.

“Igraćemo na nekoliko lokalnih turnira u Kini. Ovog meseca počeli smo sa treninzima, i svi znamo zašto je ova godina bitna. Biće naporno u narednim mesecima ali to je naš život”, kaže Strahinja Stojačić, najboljerangirani basketaš na svetu. 

Medju prvih 10 igrača na planeti pet je iz Srbije. Često treniraju zajedno. Nekada se na treninzima okupi jača grupa igrača nego na zvaničnim turnirima, objavljeno je na Jutjub kanalu Alesto.

“Bude neizvesno i napeto, ali naravno, trudimo se da se ne povredimo. Ipak, svi idu na pobedu i zaista je često i teže nego na nekim utakmicama. Selektor reprezentacije i jedan od naša dva trenera, Marko Ždero, neki put i izbaci takmičarske vežbe da bi spustio rivalitet ali sve je to normalno...”

Dejan Majstorović je na broju dva, on je standardni Stojačićev saigrači i u klubu i u reprezentaciji.

“Majstoru ne smeta da je broj dva. Sve dok osvajamo titule”, kaže Stojačić uz osmeh.

Ipak, kada je reč o pojedinačnim nadmetanjima Dejan Majstorović vodi svu evidenciju.

“On ima sve zapisano...Jeste, vodi u tabliću...sada smo počeli na putovanjima da igramo jamb. Tu nema varanja ali on voli u svemu da pobedi”.

Kada je saznaod a će gostovati u podkastu Alesto Aleksandra Stojanovića Majstorović je poslao pitanje za Strahinju Stojačića:

“Pitaj ga koliko ima osvojenih Challengera i Mastersa...a onda ga pitaj, koliko ih ima osvojenih bez Dejana Majstorovića...”

Stojačić je počeo da broji: “Uh, mislim da nemam nijedan bez njega...”

Stojačić i Majstorović su svetski prvaci, evropski prvaci i članovi ekipe Ub Huishan NE koja je broj 1 na svetu.

Obojica imaju isti cilj ove godine. Mada će se u junu saznati ekipa za put na Olimpijske igre, oni su verovatni članovi ekipe koja ide za Pariz.

“Znamo zašto idemo i zašto radimo sve ovo. Ne mogu sad da kažem “E, idemo na zlato...” ali mi idemo da se borimo za sam vrh. Biće mnogo jakih ekipa, čujem da će se možda pojavitii neki NBA igrači...ali mi ćemo igrati svoje pa da vidimo.”

Na put za Kinu su krenuli i treneri Marko Ždero i Danilo Lukić a u ekipi su još Marko Branković (4. na Fibinoj listi), Stefan Kojić (6), Nemanja Barać (11), Mihailo Vasić (27), Stefan Stojačić (63), Marko Milaković (77) i Maksim Kovačević (149). (kraj) dep/dj

Share: