Preminuo Džeri Vest

17:48 12. 06. 2024. FoNet | Ivica Strnčević

LOS ANĐELES - U Los Anđelesu je danas u 86. godini preminuo legendarni američki košarkaš Džeri Vest, jedan od najuticajnijih košarkaša, trenera i menadžera u istoriji NBA lige, objavio je CNN.

Vesta su 1960. godine na draftu angažovali tadašnji Mineapolis Lejkersi, neposredno pre nego što je franšiza preseljena u Los Anđeles. Igrao je na pozicijama pleja i beka šutera do 1974. godine i u svih 14 sezona učestvovao je na Ol star utakmicama.

Sa Lejkersima je osvojio jednu titulu, a još osam puta su igrali u finalu, ali je tada ekipa Boston Seltiksa bila nepremostiva prepreka.

Ostalo je upamćeno da je 1969. godine bio proglašen za najboljeg igrača finalne serije i to je jedini put u istoriji NBA lige da je to priznanje pripalo igraču iz poraženog tima.

Po završetku igračke karijere posvetio se Lejkersima najpre kao trener, a potom i kao generalni menadžer i stvorio je moćnu ekipu koju su prvo predvodili Medžik Džonson i Karem Abdul Džabar, a kasnije su joj se priključili Šekil O'Nil i Kobe Brajant.

"Jezeraši" su pod njegovim vođstvom osvojili osam titula, a Vest je kasnije do trona uspeo da dovede i Golden Stejt.

Od 1969. godine Vest se nalazi na zvaničnom logu NBA lige, koji je izradio dizajner Alan Siger.

Amatersku karijeru Vest je završio osvajanjem zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1960. godine u Rimu. (kraj) is/mk

Share: