Svet

Emer Kuk: Države mogu da donesu različite odluke o AstraZenekinoj vakcini

EMA prepušta odluku državama

07. 04. 2021. 20:27 | FoNet | Ivica Strnčević

AMSTERDAM - Evropska medicinska agencija (EMA) saopštila je da svaka država treba sama da donese odluku na koji način će tretirati zaključak da nakon primanja Astrazenekine vakcine postoji rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.

Prilikom donošenja odluke svaka država treba da uzme u obzir trenutnu epidemiološku sitaciju i dostupnost drugih vakcina, saopštila je EMA, prenosi Rojters.

"Mi smo pokušali da obezbedimo što je moguće više informacija o koristima i rizicima koje smo identifikovali, a na osnovu toga, i uzimajući u obzir trenutnu situaciju sa pandemijom i mogućnost nabavke drugih vakcina, države mogu da donesu različite odluke o Astrazenekinoj vakcini", kazala je direktorka EMA Emer Kuk.

Na taj način Evropska medicinska agencija je odustala od davanja preporuke i države će same morati da procenjuju rizike od nastavka upotrebe Astrazenekine vakcine.

Više država je u proteklih desetak dana zabranilo upotrebu Astrazeneke za mlađe od 60 ili 55 godina, uz očekivanje da će konačnu odluku doneti EMA, ali će sada morati same da je donesu. (kraj) is/dpv

Share: