Svet

Odluka EU, posle prinudnog prizemljenja leta "Rajanera" u Minsku

Sankcije za beloruske avione

25. 05. 2021. 15:53 | FoNet | Velimir Ilić

BRISEL - Čelnici 27 članica Evrospke unije zatražili su na samitu u Briselu hitno oslobađanje beloruskog novinara Romana Protaševića i njegove devojke Sofije Sapega, najoštrije osudili prinudno prizemljenje leta "Rajanera" na aerodrom u Minsku pre dva dana i zatražili zatvaranje vazdušnog prostora EU za beloruske aviokompanije.

Evropski savet "najoštrije osuđuje prinudno sletanje leta "Rajanera" u Minsku, 23. maja, ugrožavanje vazduhoplovne bezbednosti i pritvaranje novinara Romana Prataševića i Sofije Sapege" i zahteva njihovo "hitno puštanje" i "garantovanje njihove slobode kretanja".

Od Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva zatraženo je da "hitno istraži" taj "incident bez presedana". Zatraženo je usvajanje "ciljanih ekonomskih sankcija", a svi prevoznici sa sedištem u EU pozvani su da izbegnu prelet Belorusije.

Zatraženo je i usvajanje neophodnih mera "za zabranu preleta vazdušnog prostora EU beloruskim aviokompanijama" i sprečavanje pristupa aerodromima u EU za letove avio- kompanija Belorusije. (kraj) vip/nm

Share: