Jako usporen ritam

13:51 20. 08. 2020. FoNet | Davor Pašalić

BEOGRAD - Evropska unija (EU) je u protekle dve decenije najveći partner i donator Srbije, ali je Beograd za šest godina otvorio samo 18 od 35 pregovaračkih poglavlja vezanih za članstvo u Uniji, dok je zatvorio tek dva poglavlja, izjavila je FoNetu generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Zvezdana Kovač.

Taj ritam se jako usporio, ukazala je Kovač u serijalu razgovora Agreman, precizirajući da su 2019. otvorena samo dva pregovaračka poglavlja, a ove godine verovatno neće biti otvoreno nijedno.

U najoptimističnijoj varijanti, biće otvoreno jedno poglavlje, ali samo ako Srbija uradi nešto vezano za vladavinu prava, poštovanje ljudskih prava, korupciju, kriminal i demokratske principe na kojima počiva EU, predevidela je Kovač.

Ona je podsetila da je Hrvatska tokom pregovaračkog oprocesa za šest godina otvorila sva poglavlja i potpisala sporazum o članstvu u Uniji.

Tokom krize vezane za virus korona, Srbiji je najveća pomoć stigla iz EU, koja se procenjuje na 93 miliona evra, istakla je Kovač i predočila da je Unija i inače najveći davalac pomoći na svetu.

Srbija je među tri zemlje koje primaju najveću pomoć Unije, naglasila je Kovač i precizirala da je u protekle dve decenije u Srbiji bilo 15,4 milijarde evra direktnih investicija iz EU.

Osim toga, naš najveći spoljnopolitički partner je EU, sa kojom imamo oko 62 odsto ukupne trgovinske razmene, dodala je ona i podsetila da je Srbija od 2001. godine dobila oko tri milijarde evra bespovratne pomoći Unije, ističući da taj trend raste.

Što se tiče dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji međusobnih odnosa i angažovanju Vašingtona i Brisela u tom procesu, Kovač je ocenila da građane Srbije ne bi trebalo previše da interesuje kakve su u tom procesu veze Vašingtona i EU.

Ono što nas zanima je sveobuhvatno rešenje o Kosovu. Na kraju je važan rezultat, koji se beleži i ulazi istoriju. Priča o tome kako je utakmica tekla ostaje na anegdotskom nivou, zaključila je Kovač. (Kraj) zvs/drp

 

Share: