Prebacuju kolektivnu krivicu

14:20 22. 05. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Profesor Fakulteta političkih nauka Časlav Koprivica izjavio je FoNetu da vlasti Srbije igraju “prilično nečasnu igru i dižu halabuku oko rezolucije o Srebrenici” u trenutku kada se, prema njegovim uverenju, faktički privodi kraju formalni momenat predaje Kosova.

Koprivica je, u serijalu razgovora Agreman, naveo da vlasti sa pravom podižu glas i halabuku oko te rezolucije, ali da vlast koja je predala Kosovo nema šta mnogo da prigovori vlastima Crne Gore, “koje slušaju iste gazde, kao i oni”.

On podseća da je Nemačka inicijator rezolucije o Srebrenici, koja je jedan od najvećih ekonomskih partnera Srbije.

Da su naše vlasti bile umešne, onda bi mi zauzvrat, za tu činjenicu, pošto smo ekonomski zavisni od njih, dobili nešto, smatra Koprivica.

Međutim, dobili smo to da Nemačka želi da kolektivnu krivicu sa sebe prebaci na nekoga drugog preko ove rezolucije, odnosno na nas, ocenio je Koprivica.Kako je objasnio, reč je o tome da Srbija u ovoj situaciji ima toliko slab spoljnopolitički kapacitet da moćne zemlje, u koje spada i Nemačka, koriste ovaj trenutak kada je Rusija zabavljena ratom na području Ukrajine, da sa sebe skinu istorijsku odgovornost i prenesu na nekoga drugog, a to smo u ovom trentuku mi.

On je ponovio da je ekonomska pozicija Srbije takva da su oni sa kojima najviše sarađuje upravo ti koji žele da joj u moralnom i političkom smislu nametnu krivicu.

Koprivica dosadašnje odlaganje izjašnjavanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o rezoluciji o Srebrenici vidi kao tehničko pitanje, a ne kao veliki uspeh vlasti Srbije.

Sve ovo što se dešava oko Srebrenice i Kosova predstavlja još jednu sekevencu u dugom nizu vezanih poraza koje naše vlasti trpe na spoljnopolitičkom planu, zaključio je Koprivica. (Kraj) zvs/ivt/dj

Share: