Gradnja satire zelene površine

13:42 13. 09. 2024. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Kolektiv Ministarstvo prostora predao je danas inicijativu Ustavnom sudu za pokretanje postupka ocene zakonitosti i ustavnosti statusa plana generalne regulacije sistema zelenih površina u Beogradu, ističući da je to "plan višeg reda koji bi po zakonu i planskoj regulativi morao da bude obavezujući prilikom daljeg planiranja".

Poslednji planovi u beogradskim opštinama pokazuju da u Beogradu "zelenilo nestaje brzinom svetlosti", ističe u saopštenju ta nevladina organizacije, navodeći kao primer da "gradska uprava ponovo pokreće plan za uklanjanje mirijevske samonikle šume od 66 hektara, iako se lokalno stanovništvo tome protivi već više od dve godine".

"U velikoj većini, planovi koji su objavljeni tokom ovog leta su u fokusu imali uklanjanje zelenih površina i prenamenu u stambeno-poslovnu gradnju. Beograd ima usvojen plan sistema zelenih površina, koji bi ovo mogao da spreči, ali ovaj plan je na perfidan način proglašen opcionim i tako ostao, praktično, mrtvo slovo na papiru", navodi Minstarstvo prostora. (kraj) vip/dj

Share: