Protiv sajber nasilja

13:05 14. 01. 2022. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Nasilje na internetu, naročito na društvenim mrežama, postaje sve učestalije zbog loše komunikacije dece i roditelja, koji često ne znaju čime im se deca bave i kroz šta prolaze, rekao je FoNetu reper Relja Despotović - Seksi iz grupe Crni Cerak.

On je u serijalu razgovora Mladi i mediji ukazao da je TikTok najopasnija mreža na kojoj broj pratilaca "nenormalno brzo raste", zbog čega ogroman broj ljudi može uputiti loše komentare bilo kome na mreži.

"Mislim da mladi treba da se čuvaju TikToka, jer tamo ima najviše zla i da vode računa šta se tamo dešava", upozorio je Despotović.

I sam se, kako kaže, brani ignorisanjem loših komentara koje često dobija, ali naglašava da je bitno da mladi znaju da prepoznaju "bezazlene negativne komentare" od onih koji mogu prerasti u fizičko nasilje.

Prema njegovim rečima, veoma je važno da mladi razgovaraju sa svojim roditeljima i potraže savet od njih, ukoliko dođe do problema.

Najveća odgovornost je svakako na roditeljima, smatra Despotović i objašnjava da oni moraju da znaju čime im se dete bavi.

Ističe da su njegovi roditelji znali šta je on radio, mada priznaje da je neke stvari skrivao, "ali na kraju, kada su saznali, ispalo je mnogo lakše nego da to nisu uopšte znali".

Da su roditeljski saveti od velikog značaja uveren je i reper Igor Panić - Nući, koji poručuje da bi deca i mladi uvek trebalo da pitaju roditelje šta im nije jasno.

"Kada sam slušao Marčelove tekstove 2007. godine i kada mi nešto nije bilo jasno, pozvao bih mamu i ona bi mi objasnila šta je on hteo da kaže, s obzirom na njegove kompleksne tekstove", prepričao je Panić.

Pozivajući se na sopstveni primer, on je ocenio da vaspitanje utiče na donošenje velikih i značajnih odluka.

Kao i mnogi mladi, Panić je svojevremeno gledao kontroverzni film "Šišanje" i slušao rep pesme sa eksplicitnim tekstovima, ali tvrdi da nije dozvolio da ga sve to povede i da živi takvim načinom života.

"Ja sam živi primer nekoga ko je slušao i gledao sve što je loše, a da nije postao loš", obrazložio je Panić i ukazao da i mediji imaju veoma važnu ulogu u raspirivanju sajber nasilja.

Prema njegovom tumačenju, mediji prenose veliki broj informacija u kojima mladi ne mogu da se snađu, ali i senzacionalistički izveštavaju o osetljivim temama.

Potencijalno rešenje nasilja na internetu bilo bi uvođenje medijskog obrazovanja u srednje škole, da bi se mladi na vreme upoznali sa medijskim izrazima i načinima kako mogu da selektuju informacije na pravi način.

Forma u kojoj se sajber nasilje najčešće ispoljava, saglasni su sagovornici FoNeta, jeste komentar na različite sadržaje na društvenim mrežama, jer svako potpuno anonimno može da piše šta god hoće i da ne snosi nikakve sankcije.

Ipak, Panić navodi da nasilje na internetu ne moraju biti samo komentari, već i kruženje izvesnog privatnog sadržaja koji nismo planirali, niti želeli da udje u javni opticaj.

"Time je probijen neki tvoj intimni momenat koji je 'procurio' i kruži internetom", predočio je Panić.

U zrelijim godinama posle adolescencije, kako je primetio, mladi mogu smirenije da reaguju i dožive takve stvari, ali je to ipak i dalje nasilje koje je značajno zastupljenije u mlađoj populaciji.

Kao javne ličnosti, Panić i Despotović su uključeni u kampanju protiv sajber nasilja pod sloganom "Slavimo život, muzikom protiv digitalnog nasilja" koju je pokrenula produkcija Music Star.

Nedavno su pozvali mlade da se priključe kampanji objavljivanjem video snimaka na kojima će ispričati svoje priče o sajber nasilju, koristeći haštagove #slavimoživot, #muzikomprotivnasilja, #antybulling, #stopnasilju, #starfest. (kraj) zvs/kt/dj

Ovu specijalizovanu produkciju Novinske agencije FoNet podržava Švedska, u okviru programa Beogradske otvorene škole "Mladi i mediji za demokratski razvoj".

Share: