Šifra za mlade

14:15 17. 02. 2022. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Film "Leto kada sam naučila da letim" značajan je zato što se u Srbiji “grozno malo” snima filmova za decu, izjavio je FoNetu reditelj Radivoje Raša Andrić i ukazao da je u proteklih 20 godina snimljeno ukupno pet takvih ostvarenja, uključujući i "Leto".

Kako je objasnio, rad sa mladim glumcima je bio “u neku ruku zahtevan”, jer je teško napraviti dobar kasting i naći odgovarajućeg mladog glumca, ali su svi strahovi nestali kada smo našli glavnu glumicu.

Zahvaljujući Anrićevom saradniku, glumcu Nikoli Todoroviću Packetu, koji mu je bio asistent sa zadatkom da radi sa decom, ekipa je uspela da ubrza proces i da adaptira mlade glumce.

Prema njegovim rečima, za svako dete Todorović je osmislio šifru, kako na snimanju ne bi morao da objašnjava kontekst i stanje lika, već bi određene reči poput "kokoška" ili "Elvis Prisli" bile šifra koje dete odmah upućuju na to šta treba da odigra i kako.

Mlada glumica Klara Hrvanović, koja tumači glavnu ulogu tinejdžerke Sofije, rekla je da je tokom dugotrajnog procesa pripreme, snimanja i obrade filma sazrevala uz lik koji tumači, ali i da se za to vreme promenila i psihički i fizički.

Biti glumica u Srbiji je interesantno, ali ona uvek očekuje više od sebe i priznaje da joj “levo smetalo u glavi” stalno govori da to nije dovoljno dobro.

Uprkos tome, Klara se fokusira na veliku podršku koju dobija i ističe da joj je film doneo radost, iskustvo i dosta znanja.

Sudeći prema prvim utiscima publike, smatra da je film uspeo i predviđa da će se mlada publika prilično saglasiti i razumeti sa glavnom junakinjom Sofijom.

Kaže da su i ona i njene drugarice u privatnom životu doživele mnoge situacije u kojima se Sofija našla.

"Mislim da treba praviti više filmova za decu i mlade, jer se uglavnom snimaju filmovi za stariju omladinu sa mnogo težim temama", naglasila je Klara Hrvanović.

Producent filma Milan Stojanović napominje da će film biti značajan kao generacijski, jer može biti važan za odrastanje mlade generacije, dok ga starija generacija može doživeti kao povratak u mladost i nostalgiju.

"Godinama smo tražili adekvatan scenario i želeli da napravimo film za decu i mlade, dugo smo istraživali, ali nismo uspevali da nađemo materiju”, rekao je Stojanović.

Onog trenutka kada su pročitali knjigu Jasminke Petrović "Leto kada sam naučila da letim", po čijoj adaptaciji je snimljen film, znali su da je “to - to”.

Rad sa mladim glumcima, tinejdžerima i decom Stojanović opisuje kao božanstven, uprkos uvreženom mišljenju da je naporan.

Prema njegovim rečima, "Klara koja igra glavnu ulogu u filmu je bila kao vojnik, 36 dana je radila i nijednog trenutka joj nije popustila koncentracija, niti je rekla “ne mogu” ili “neću”.

"To je izgurala kao pravi vojnik, sa ogromnom željom i entuzijazmom, a njena energija se prenela i na druge mlade glumce, što iz Beograda, što iz Hrvatske", istakao je Stojanović.

Ta energija, koju je nosila ekipa mladih glumaca, kako je rekao, "na neki način nosila je i celu ekipu da film izguramo kako jesmo".

Iako su pratili trendove, želje i interesovanja mladih i trudili se da naprave zanimljiv film za tinejdžere, u isto vreme su imali nameru da im "podvale neke stare dobre vrednosti".

Ako oni to prihvate i film im bude interesantan, onda mislim da smo uspeli, zaključio je Stojanović. (kraj) zvs/kt/dj

Ovu specijalizovanu produkciju Novinske agencije FoNet podržava Švedska, u okviru programa Beogradske otvorene škole "Mladi i mediji za demokratski razvoj".

Share: