Nejednak položaj mladih

14:58 18. 03. 2022. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Ne postoji jednak položaj mladih u ruralnim predelima, naročito mladih žena u odnosu na one koje žive i rade u urbanim sredinama, rekla je FoNetu predstavnica Fondacije Ana i Vlade Divac Bojana Jevtović.

Kako je ukazala, njima nisu dovoljno dostupne sve usluge, imaju mnogo manje ponuda za provođenje slobodnog vremena i teže dolaze do zaposlenja.
 
Prema njenim rečima, vrlo je čest slučaj da mladi na selu nemaju svoje gazdinstvo, već se poljoprivredna gazdinstva vode na njihove očeve i druge starije generacije, što im otežava mogućnost dobijanja subvencija za pokretanje sopstvenog biznisa.
 
Fondacija Ana i Vlade Divac radi na podsticanju zapošljavanja mladih iz ruralnih krajeva, prvenstveno davanjem manjih grantova mladim poljoprivrednicima širom Srbije.
 
Kako je objasnila predstavnica Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Milica Janačković, ne postoje precizni podaci o broju mladih u ruralnim sredinama.
 
Kroz projekat Garancija za mlade, stekli smo nešto bolju sliku i uključili i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koji ima neke posebne programe za mlade u ruralu, sa kojim ćemo zajednički videti koji bi to programi bili najbolji upravo za njih, istakla je Janačković.
 
Predstavnica Ministarstva omladine i sporta Snežana Žugić napominje da se mladi iz ruralnih sredina trude da pređu u veći grad, pogotovo ako u okruženju nemaju mogućnosti za napredak i učenje.
 
Zbog toga Ministarstvo omladine i sporta doprinosi poboljšanju njihovog položaja kroz projekte koje samostalno finansira, ali i kroz saradnju sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), objasnila je Žugić.
 
Ona ističe da je Ministarstvo, u saradnji sa GIZ, izdvojilo odredjena sredstva, koja će pojedine jedinice lokalne samouprave rasporediti udruženjima za razvoj samozapošljavanja i tako uticati na smanjenje migracija mladih iz rodnih mesta.
 
Mladi iz ruralnih sredina mogu kroz projekte Ministarstva da prođu različite obuke kako bi stekli što više znanja i potom konkurisali za posao ili započneli svoj biznis.
 
“Ministarstvo je izuzetno ponosno na nekoliko projekata koje godinama već finansira, jer ljudi koji završe određenu obuku i steknu licencu, s njom mogu da se zaposle”, naglasila je Žugić.
 
Ukazala je da većina onih koji prođu te obuke, ostaju kod poslodavaca kod kojih su bili na obuci i nastavljaju život u svojoj sredini.
 
Kao primer dobre prakse, Žugić je pomenula konkurs za zavarivače, koji se sprovodi u Požarevcu, posle kojeg je zaposleno 40 mladih. (kraj) zvs/kt/dj

Ovu specijalizovanu produkciju Novinske agencije FoNet podržava Švedska, u okviru programa Beogradske otvorene škole "Mladi i mediji za demokratski razvoj".

Share: