Izazovi andropauze

13:41 15. 07. 2024. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Klimaks kod muškaraca ili andropauza izaziva brojne zdravstvene probleme, kao što su impotencija, benigna i maligna uvećanja prostate i brojne druge bolesti, koje mogu negativno uticati i na njihovo mentalno zdravlje, rekao je FoNetu urolog Aleksandar Milošević.

On je u serijalu razgovora Stigma napomenuo da se o toj temi malo govori u javnosti i objasnio da padom testosterona muškarac gubi libido, ali i hormon koji ga štiti od mnogih oboljenja, pa je znatno manje otporan na bolesti, naročito maligne.

Tada se mogu javiti problemi sa šećerom u krvi, hipertenzijom, ali i impotencijom, koja se često javlja pre ostalih bolesti i može ukazati na sve tegobe koje prete.

Prema njegovim rečima, oba pola u pedesetim godinama ulaze u period hormonskog zastoja, koji se kod žena zove menopauza, a kod muškaraca andropauza.

Muškarcima negde od 40. godine polako počinje da opada testosteron, što dovodi do raznih promena u njihovom telu, rekao je Milošević.

On tvrdi da muškarci kada dostignu 70 ili 80 godina starosti praktično više uopšte nemaju testosteron, ukoliko ga ne nadoknađuju na veštački način.

Sve to često dovodi do bilansne krize u pedesetim godinama, kada muškarci osećaju da ih njihovo telo ne sluša kao nekad, što kod njih izaziva anksioznost, depresiju, a nekada dovodi čak i do samoubistva, ukazuje Milošević.

Kako je istakao, problemi u andropauzi mogu se rešavati ako se muškarci na vreme jave lekarima već kod prvih naznaka i ne čekaju da počnu tegobe sa mokrenjem.

On je poručio da bi svaki muškarac posle 50. godine jednom godišnje trebalo da ide na pregled kod urologa.

S druge strane, Milošević naglašava i da se žene neuporedivo manje javljaju kada imaju problema u seksualnom životu, za razliku od muškaraca koji u 90 odsto slučajeva odmah reaguju na bilo koji problem te vrste.

On smatra da je seksualnost žena potpuni tabu u društvu, ne samo zato što skrivaju svoje probleme u seksualnom životu, već i zbog nerazumevanjae partnera.

Takve odnose je potrebno izmeniti i početi otvoreno govoriti o njima, zaključio je Milošević. (kraj) zvs/kt

Share: