Medijima ističe obaveza

16:51 04. 09. 2020. FoNet | Davor Pašalić

Beograd - Tokom ove godine isteći će pet godina od privatizacije značajnog broja medija, čime će prestati da važi obaveza o kontinuitetu programskog sadržaja, što će dovesti do manjeg broja medija koji imaju sadržaje na manjinskim jezicima, rečeno je danas prilikom predstavljanja analize medija na jezicima nacionalnih manjina.

"Kontinuitet informisanja na jezicima manjina više nije obaveza vlasnika medija", izjavio je autor analize Nedim Sejdinović, navodeći da nacionalni saveti imaju uticaj na medije čiji su osnivači.

Nejdimović je konstatovao da su novi vlasnici medija predstavnici vladajuće većinske političke oligarhije i da postoji njihov uticaj na uređivačku politiku medija kojima gazduju.

"Zakonska i podzakonska regulativa koja definiše javno informisanje na jezicima manjina i ulogu nacionalnih saveta je neodgovarajuća i ne pruža garacije za odgovornost medija čiji su osnivači nacionalni saveti, niti mehanizme za omogućavanje istinitog, nepristrasnog i blagovremenog informisanja na jezicima manjina", ocenio je Nejdimović. (kraj) vip/drp

Share: