Kragujevac, sećanje na stradale

13:30 05. 09. 2020. FoNet | Velimir Ilić

KRAGUJEVAC - Ministar rada, zapošljavanja boračkih i socijalnih pitanja Zoran Đorđević položio je venac na spomenik V-3 kragujevačke Gimnazije, gde su 1941. godine streljani učenici i učitelji te škole, ističući da su nacistički logori smrti tamna mrlja na savesti čovečanstva.

"Posebno mesto na toj mapi zemaljskog pakla zauzimaju Aušvic i, za nas, Srbe, Jasenovac, kao najužasnija stratišta jevrejskog, odnosno srpskog naroda. Najmanje što možemo danas da učinimo jeste da ne zaboravimo, nikada da ne zaboravimo njihove muke, patnje i užase kojima su prisustvovali, kojima su i sami bili podvrgnuti, i koje su imali sreću da prežive", poručuje Đorđević.

Povodom obeležavanja 75 godina od oslobođenja preživelih logoraša u brojnim koncentracionim logorima, u Muzeju 21. oktobar u Kragujevcu, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otvorio je i najveću izložbu o Jasenovcu u Srbiji posle Drugog svetskog rata pod nazivom "Jasenovac, pravo na nezaborav".

"Srbija je pružila ruku pomirenja, a očekujemo da u današnjoj Hrvatskoj imamo saveznika u očuvanju kulture sećanja na Jasenovac, koji mora ostati simbol Drugog svetskog rata - stradanja Srba, Jevreja, Roma, antifašista Hrvata i drugih nacija i simbol masovnog i besprimerno surovog ubijanja", izjavio je šef srpske diplomatije.

Izložba, kaže, treba da upozori i na opasnosti od revitalizacije ideologije i političkih praksi koje su dovele do nesagledivih strahota, a deo takvih nastojanja su, naglašava, i nenaučne reinterpretacije događaja i procesa iz perioda Drugog svetskog rata, koje postaju deo javnog govora i opravdavaju zločine.

"Neophodno je javno i jasno osuditi svaku vrstu istorijskog revizionizma koji negira zločine o kojima smo govorili, a koji je u sukobu s temeljnim antifašističkim vrednostima. Ne smemo da dozvolimo nasilno niti perfidno menjanje pogleda na prošlost i istorijske činjenice, jer se time relativizuju i negiraju genocidne i zločinačke politike prema celim narodima, poručuje Ivica Dačić. (kraj) vip/ivt/nm

 
 
Share: