Matić: razočaravajuća presuda

09:00 08. 09. 2020. FoNet | Vera Barišić

Beograd - Predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić izjavio je danas da je odluka Apelacionog suda da ukine prvostepenu presudu u slučaju ubistva vlasnika i novinara "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije razočaravajuća, uz ocenu da Državna bezbednost nastoji da sačuva svoje pripadnike kako bi pale presude.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu u sa obrazloženjem da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem NN lica u slučaj Ćuruvija. Za učešće u ubistvu Ćuruvije 11. aprila 1999. osuđeni su tadašnji šef Resora državne bezbednosti Radomir Marković, tadašnji šef beogradskog centra DB Milan Radonjić, kao i pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak i operativac DB Ratko Romić.

Matić je u jutranjem programu TV Nova S rekao da se nada da će se glavni pretres voditi samo u vezi primedbe o uvođenju NN lica i dovođenju tog lica u vezu sa ostalim optuženima.

"Ohrabruje da dokazi nisu manjkavi, osim ovog dela, obrazloženja. Sudsko veće je uvelo NN lice, a onda nije dobro obrazložilo to uvođenje NN lica. Očekujemo da se otvori suđenje, da kratko traje, da sudije efikasno urade posao i da imamo presude", kazao je Matić.

On je naveo i da očekuje da će se suđenje voditi dva do tri dana mesečno, a to je, kako navodi, izluđujuće jer nije razumljivo da ne mogu da se nađu kapaciteti da se izvede jedno suđenje.

"Služba državne bezbednosti očigledno nastoji da sačuva svoje pripadnike kako bi pale presude. Sad dvojica osuđenih izdržavaju kaznu u kućnom pritvoru i može se desiti, koliko traje sudski proces, da celu kaznu izdrže u kućnom pritvoru", rekao je Matić. (kraj) vbr

Share: